Simon Prosen predstavil staroselsko arhitekturo in nesnovno dediščino

posted in: Uncategorized | 0

Društvo Tun’ški glas je v nedeljo, 19. maja 2019, na Jeršinovi kmetiji na Vinskem vrhu v Tunjicah že drugo leto zapored gostilo Simona Prosena, ljubiteljskega zgodovinarja. Dežne kaplje niso motile poslušalcev, mirno in zbrano so prisluhnili predavatelju in pevcem – za začetek so nas Fantje iz treh vasi z ubranim petjem starih pesmi popeljali v stare čase.

Simon Prosen nas je nato navdušil s tematiko, govorom in z občutkom, kaj vse mu pomeni naša domovina, prostor in ljudje, ki poseljujejo ta prostor. V predavanju z naslovom Slovenija, čarobna dežela, je namreč predstavil sveta mesta v naravi, megalite, tičnice, tročane, staroselsko arhitekturo in nesnovno dediščino. Tako so se med predavanjem prepletali vidni del (narava, prostor), nevidni del (energije, kačje črte) ter naša preteklost in sedanjost. Osredotočal se je tudi na tunjiški prostor in njegovo okolico. Dotaknil se je močnih prostorskih energijskih povezav, pomena ledinskih imen in sestave prostora za življenje v samooskrbni skupnosti. Predavatelj je na koncu zaokrožil, da vse predstavljeno potrjuje, da živimo na enem izmed najbolj čarobnih delov sveta, poimenovanem Slovenija.

Predavanja se je udeležilo veliko poslušalcev, kar dokazuje, da se čedalje več ljudi zanima za tovrstna predavanja, ki odkrivajo naš prvobitni naselitveni prostor in njegovo unikatno  delovanje. Vsa ta znanja so naši predniki uporabljali, naša generacija pa jih je pozabila in nevede zanemarila. Lahko jih prebudimo. V sebi namreč nosimo spomin nanje in iščemo poti, da bi ta znanja ponovno prišla na dan. Dala bi nam drugačen pogled in drugače bi razmišljali o življenju v času, v katerem živimo.

Predavanja so se udeležili tudi gostje, ki so na podlagi raziskovanj na različnih področjih naše domovine odkrili pomembno znanje: Leopold Sever, avtor več knjig, ki že vrsto let raziskuje tičnice, dr. Anton Perdih, raziskovalec genetike, Stanislav Kodrič, založnik založbe Jutro, Albin Apotekar, raziskovalec starih znanj, Drago Vrhovnik, ustanovitelj Zdravilnega gaja v Tunjicah in drugi.

Poslušalci so bili navdušeni nad predavateljem, pevci in prostorom. Bili smo v idili pravljične narave, kar je sovpadalo s predavanjem in predavateljem.

Srečno in pogumno v nova spoznanja iz preteklosti za snovanje novih poti v lepšo prihodnost.

Milena Erbežnik Klanšek

Foto: Barbara Klanšek