Naj zapoje srce – večer ljudskih pesmi

posted in: Uncategorized | 0

V soboto, 15. novembra, je v Tunjicah potekal glasbeni večer ljudskih pesmi. Gostja večera je bila znana ljudska pevka Silva Kosec, ki že vrsto let prepeva in hodi na različne prireditve, na katere jo povabijo. Mladim in starejšim poje z dušo in srcem, zato je bilo tudi geslo našega večera Naj zapoje srce. Silva je tekom let posnela več zgoščenk, ki se najpogosteje predvajajo v vrtcih in osnovnih šolah pa tudi v marsikaterem domu, ki jim je ljudsko petje zelo blizu.

Dogodek je organiziralo Društvo Tun’ški glas, ki je na ta dan slavilo prvo obletnico ustanovitve, njegova predsednica Milena Erbežnik Klanšek pa je zbranim gospo Kosec predstavila kot skromno in preprosto pevko ljudskih pesmi, ki je s pesmijo v preteklosti bodrila izgnance, jim vlivala upanje v boljše in lepše življenje, danes pa spodbuja predvsem svoje prijatelje, otroke in ljudi, s katerimi deli ljudsko pesem ter med njimi ohranja in prenaša našo kulturno dediščino.

Petje ljudskih pesmi je v osnovni šoli v Tunjicah potekalo zares »ljudsko«. Silva Kosec je pela ob glasbeni spremljavi kitare in med nastopom nagovorila vse prisotne, naj se ji pridružijo. Sprva zadržano občinstvo je proti koncu večera z veseljem z njo prepevalo, marsikomu pa so se ob posameznih pesmih nostalgično obudili spomini na mladost. Tematski izbor zapetega repertoarja je bil različen, primeren tako za najmlajše kot starejše, zapete pa so bile tudi malo manj poznane ljudske pesmi.

Glasbeni večer so z nastopom popestrili Cerkveni otroški pevski zbor Tunjice ob spremljavi citer, na katere je igrala Nuša Vrhovnik, in Ženski komorni zbor Vox Annae. Prav otroci pa so bili tisti, ki so se Silvi Kosec prvi pridružili pri petju in z njo mrmrali tudi pesmi, ki jih sami niso poznali. Vsi nastopajoči so ob zaključku dogodka zapeli skupno pesem, večer pa se je ob sproščenem pogovoru in druženju nadaljeval ob okusnem domačem pecivu.

Besedilo in foto: Barbara Klanšek