Dan zastave – Geoss

posted in: Uncategorized | 0

V nedeljo, 13. aprila 2014, je bila na GEOSS-u tradicionalna slovesnost Dan zastave. Namen vsakoletnega prirejanja svečanosti, ki je letos potekala že devetnajstič, je počastitev slovenske zastave, ohranjanje naše nacionalne identitete in ohranjanje spomina na 7. april 1848, ko je na Wolfovi 8 v Ljubljani prvič zaplapolala slovenska trobojnica, ki jo je izobesil študent in domoljub Lovro Toman.

Na letošnjem praznovanju je na GEOSS-u je obenem potekalo odkritje replike knežjega kamna. Letos namreč mineva 600 let od zadnjega ustoličenja koroškega vojvode Ernesta Železnega, ki je kot zadnji vojvoda opravil obred po stari šegi, ki se je odvijal v slovenskem jeziku. Upodobitev knežjega kamna, ki predstavlja demokratični obred s pravico izbire in potrjevanja vladarja ter spomenik slovenskemu jeziku, je umetniško delo akademskega kiparja Zlatka Rudolfa.

Svečano prireditev je pripravilo Društvo Heraldica Slovenica skupaj z Občino Litija in Društvom Geoss. Osrednja govornika sta bila prof. dr. Janez Bogataj in prof. dr. Stane Granda, ki sta, kot ostali govorci, poudarila velik pomen zastave in knežjega kamna. Oba simbola namreč sporočata vrednote, ki bi jih morali bolj spoštovati in ceniti. Pri slovesnem dvigu državne zastave je sodelovala gardna enota za protokol Slovenske vojske ob
sodelovanju orkestra Slovenske vojske in navzočnosti številnih zastavonoš in nosilcev praporov, konjenikov Konjeniškega društva Jesenje – Geoss in motoristov moto kluba Viking iz Hotiča. V kulturnem programu so sodelovali Mešani pevski zbor iz Jevnice in družinsko gledališče Kolenc iz Vač. Z recitacijami v interpretaciji Barbare Klanšek, Anžeta Slane in Lare Uršič, s spremljavo citer v izvedbi Tomaža Plahutnika ter z branjem poteka obreda ustoličevanja, za katerega je poskrbela Milena Erbežnik Klanšek, pa je sodelovalo tudi Društvo Tun’ški glas iz Tunjic pri Kamniku.

 

Barbara Klanšek

 

« 1 of 2 »