Po 75 letih v Tunjicah znova zazvenele tamburice

posted in: Uncategorized | 0

Društvo Tun’ški glas vsako leto konec novembra oz. v začetku decembra organizira glasbeno obarvan večer, s katerim zaključuje uspešno letno delovanje. Z glasbo namreč želi poslušalcem pred prihajajočimi božičnimi prazniki popestriti jesenske dni in obenem naznaniti izid nove številke glasila Tunški glas. Dogodek, ki se ga na povabilo organizatorjev vsako leto udeležijo različne pevske, zborovske, glasbene in instrumentalne zasedbe, je bil letošnje leto organiziran že tretjič. Tokrat so v Tunjice iz Reteč pri Škofji Loki prišli tamburaši Tamburaške skupine Bisernica – veterani.

Letošnji glasbeni večer je bil nostalgično obarvan z zvokom tamburic, ki v kraju niso zvenele že 75 let. Okoli leta 1935 je bil namreč v Tunjicah pod vodstvom takratne učiteljice Ive Justin organiziran tamburaški orkester v sestavu desetih članov, ki je z delovanjem prenehal s pričetkom druge svetovne vojne. Z nemškim dekretom je bilo namreč objavljeno, da morajo vsa društva, z izjemo gasilskega, prenehati z delovanjem.

Društvo Tun’ški glas se je zato odločilo, da zopet obudi spomine na prijetne melodije tamburic. V soboto, 26. novembra 2016, je v prostorih podružnične šole organiziralo dogodek z naslovom Tamburica, zaigraj! v izvedbi Tamburaške skupine Bisernica – veterani iz Reteč pri Škofji Loki. Člani tamburaške skupine so z igranjem na tamburice pričeli med letoma 1958 in 1970, po obdobju krajših prekinitev pa skupina danes pod vodstvom Marjana Igličarja uspešno deluje že šestnajsto leto. Njihov glasbeni repertoar zajema raznovrstne skladbe, vse od narodnih do klasičnih, v Tunjicah pa so med drugim zaigrali tudi prirejene ljudske pesmi, priredbe priljubljenih večno zelenih melodij ter skladbe z mediteranskim pridihom.

Dogodek je povezovala Barbara Klanšek, glasbeni večer pa je z recitalom treh pesmi, ki so govorile o Retečah in tamburaših, loški medli ter prijateljstvu, popestrila članica tamburaške skupine Nadja Kožamelj. Poslušalce je nagovorila tudi predsednica društva Milena Erbežnik Klanšek in jim v uvodnih besedah zaupala, da se zvok tamburic po 75 letih zopet vrača med nas, obenem pa vsem zaželela prijeten večer ter mirne in doživete bližajoče se božično-novoletne praznike. Poslušalci, ki so bili sprva zadržani, so se v drugem delu večera iskreno prepustili glasbi in ob spremljavi tamburic skupaj z gosti zapeli ter zaplesali na vsem znano Avsenikovo Na Golici.

Barbara Klanšek

Foto: Barbara Klanšek in Justin Klanšek