Tunjiško pravljično raziskovanje

posted in: Uncategorized | 0

Dan državnosti je v nedeljo, 25. junija, minil v znamenju nestanovitnega vremena. A vreme tisto nedeljsko popoldne ni skazilo načrtov prirediteljev pravljično obarvanega dogodka, ki se je v Tunjicah odvijal prvič. V okviru Pohodniškega festivala v Kamniško-Savinjskih Alpah sta namreč Društvo Tun’ški glas in Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik organizirala Tunjiško pravljično raziskovanje, ki je združevalo krajši pohod po Tunjicah s pripovedovalskim dogodkom na Jeršinovi domačiji.

Tunjiško pravljično raziskovanje_076

Pravljice so se v Tunjicah že pripovedovale. V začetku lanskega poletja je namreč Društvo Tun’ški glas gostilo Dušico Kunaver, tokrat pa je v sodelovanju s Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik priredilo pripovedovalski dogodek, ki so se ga udeležili izkušeni pripovedovalci iz različnih slovenskih krajev. Pohodniški festival, ki je potekal med 22. in 25. junijem, je organizatorjem ponudil izvrstno priložnost, da se med Tunjičane ponovno vrne ljudsko pripovedništvo – v začetku preteklega stoletja je namreč pravljice in zgodbe domačinov zbiral naš krajan France Stele, kamniška knjižnica pa je njegove zapise pred leti objavila v knjigi z naslovom Zlati hrib.

Prvi del Tunjiškega pravljičnega raziskovanja je potekal pod vodstvom Društva Tun’ški glas. Pohodniki so se kljub slabim vremenskim obetom zbrali na parkirišču pod cerkvijo sv. Ane in se s predsednico društva Mileno Erbežnik Klanšek ter domačinom Ivanom Nograškom podali na krajši sprehod po gozdni poti mimo treh kapelic, ki se nahajajo pod cerkvijo. Vreme je bilo v uvodnem delu pohodnikom naklonjeno in ostanki deževnih meglic, pomešanih s temnimi oblaki, so s panoramskimi pogledi na Tunjice in okoliške kraje pričarali čarobno pravljično vzdušje. Pohod je, kot je v uvodnem nagovoru napovedala predsednica društva, postregel z zanimivimi presenečenji. Odraslim je Ivan Nograšek, ki ga domačini poznajo kot vestnega vaškega kronista in poznavalca krajevne zgodovine, postopoma odstiral zanimivo zgodovino Tunjic, Anže Slana in Dušica Kunaver pa sta z doživetim pripovedovanjem pravljic poskrbela za najmlajše. Prvi je navdušil s pripovedjo o treh bratih, Dušica Kunaver pa se je razgovorila o zmaju in Vrtomiru ter Jermanovih vratih, obenem pa poudarila bogastvo pomena ljudskega pripovedništva za razumevanje naše pretekle zgodovine.

Pohod se je zaključil na ekološki kmetiji Jeršin, kjer so se otroci udeležili ustvarjalnih delavnic, odrasli pa so prisluhnili pripovedovalskemu dogodku, ki ga je organizirala Knjižnica Franceta Balantiča Kamnik pod vodstvom direktorice Brede Podbrežnik Vukmir. Slednja se je uvodoma dotaknila pomembnega doprinosa Franceta Steleta k ohranjanju naše kulturne dediščine, nato pa oder predala izkušenim pripovedovalcem. Zgodbe, namenjene vsem generacijam, so pripovedovali Ivanka Učakar, Brane Žagar, Breda Podbrežnik Vukmir, Verena Perko in duo Vroča župa. Vsi so navdušili. Profesorica in knjižničarka Ivana Učakar z zgodbo o fantu, ki je bil zapisan hudiču, Brane Žagar, član KUD Jezersko, s pripovedjo o vilah, zbirateljica pravljic Breda Podbrežnik Vukmir z Grajskimi sršeni, arheologinja in muzeologinja Verena Perko z zgodbo o treh sestrah in hudiču, člana dua Vroča župa, Goran Završnik in Rok Kosec, pa sta ob spremljavi harmonike in grmenja, ki je poskrbelo za svojevrstno dramatično glasbeno podlago, pester večer zaključila s Podkovano žabo.

Nedeljsko popoldne je zagotovo minilo prehitro. Otroški pogovori, prepleteni s smehom poslušalcev, zvok dežnih kapelj kot nežna glasbena spremljava pripovedovalcev, zavetje prekrasnega lesenega Jeršinovega kozolca in izvrstne pekovske dobrote društvene neuradne slaščičarke Petre Štefe so pustili nepozabne vtise prav vsem, tako organizatorjem, kot tudi udeležencem s pestrim dogajanjem obogatenega pravljičnega dogodka.

Besedilo in foto: Barbara Klanšek

 

« 1 of 4 »