Nagrajenci nagradne križanke Tunškega glasu obiskali Celje

posted in: Uncategorized | 0

Na sončno nedeljsko popoldne, 18. junija, so člani uredniškega odbora Tunški glas v Celju organizirali popoldansko druženje nagrajencev lanskoletne nagradne križanke. Tokratna tema so bile pravljice, zato je bila križanka, ki jo je za bralce glasila skrbno pripravil Anže Slana, zanimiva za vse generacije.

Nagradna križanka 2017_011

Prijetno popoldne se je pričelo s sprehodom skozi mestni park, čez reko Savinjo in nato mimo celjske knjižnice do Knežjega dvora, kjer ima razstavne prostore Pokrajinski muzej Celje. Tu so si pod izvrstnim vodstvom ogledali stalno razstavo Celeia – mesto pod mestom, največjo arheološko predstavitev ostankov rimske Celeie in situ, kar pomeni na mestu samem. Po ogledu razstave je sledil sprehod po Savinjskem nabrežju do Stare grofije. V njenih prostorih je sledil kratek ogled rimskega lapidarija, nato pa dvorane, kjer je na ogled znameniti Celjski strop, ki sodi med osrednje zanimivosti muzeja. Poslikani strop je namreč osamljen primer profanega slikarstva na prehodu iz renesanse v zgodnji barok, natančen čas njegovega nastanka in avtor pa še vedno nista znana.

Po zaključenih ogledih v Pokrajinskem muzeju Celje so si nagrajenci na kratko ogledali še arheološko najdišče pred Staro grofijo, kjer poteka prenova površin, nato pa se podali do razstavnega paviljona na Glavnem trgu, kjer so predstavljeni izvrstno ohranjena antična mozaika z ohranjenimi obodnimi zidovi, poslikanimi z barvitimi freskami, ostanki rimskega toplozračnega ogrevalnega sistema ogrevanja in del srednjeveške mestne hiše – orožarne. Arheološke ostaline so bile odkrite med prenovo javnih površin v starem mestnem jedru, pri prezentaciji ostalin v paviljonu pa je strokovno sodelovala tudi naša krajanka Marjana Krumpestar – Košiševa in skupaj z Danijelo Brišnik, vodjo območne enote, za pomemben doprinos k ohranjanju naše kulturne dediščine prejela tudi Steletovo priznanje. Priznanje, ki ga podeljuje Slovensko konservatorsko društvo, je poimenovano po prvem konservatorju na Slovenskem, našem rojaku dr. Francetu Steletu.

Kljub poučno obarvanim vsebinam je popoldne hitro minilo, polni vtisov pa so ga letošnji nagrajenci zaključili s krajšim sprehodom skozi Mestni gozd do Drevesne hiše, drevesne opazovalnice, ki je v dobrih dveh letih delovanja prerasla v prostor srečevanja, umiritve in ustvarjanja.

Besedilo in foto: Barbara Klanšek

 

« 1 of 2 »