Martinova sobota v znamenju dalmatinskega melosa

posted in: Uncategorized | 0

Martinova sobota, 11. novembra, je v avli podružnične šole v Tunjicah poskrbela, da se je praznik vina proslavil ob melodičnih harmonijah ubranih glasov pevcev Klape Sidro, ki so na dogodku S pesmijo v praznične dni navdušili z dalmatinskimi skladbami. Glasbeni dogodek je organiziralo Društvo Tun’ški glas, ki je ob pomoči pevcev iz Lukovice ter z drobnimi presenečenji poskrbelo za izvrstno glasbeno uverturo v bližajoči se praznično obarvan veseli december.

Društvo je tudi letos pred sklepnim dejanjem, izidom krajevnega glasila Tunški glas konec decembra, z glasbenim večerom, že četrtim zapored, zaključilo izjemno uspešno leto, ki je minilo v znamenju raznolikih, poučnih in zabavnih dogodkov, primernih za vse generacije. Predsednica društva Milena Erbežnik Klanšek jih je zato v pozdravnem nagovoru zbranim poslušalcem kratko predstavila, nato pa oder z morskim pridihom, za katerega je z unikatnimi lesenimi rekviziti poskrbel Justin Klanšek, predala pevcem ter povezovalki večera, Barbari Klanšek.

Gostje so navdušili z izbranimi ljudskimi ter novodobnimi dalmatinskimi skladbami, med katerimi niso manjkale vsem znane Mirno spavaj, ružo moja ter Vilo moja Vinka Coce, Cesarica Oliverja Dragojevića, Molitva za tebe Zorice Kondža ter Da te mogu pismom zvati, na željo poslušalcev ob zaključku večera pa tudi Ružo moja crvena. Bogat dalmatinski glasbeni opus pa so pevci prilagodili tudi prazniku primerno in v osrednjem delu večera prijetno presenetili z izvrstno odpetimi slovenskimi pesmimi ter dokazali, da jim je še kako domača tudi slovenska pesem. Prav fantovske pesmi ter pesmi o vinu so poskrbele, da se je tudi v Tunjicah Martinovo praznovalo ob kozarcu izvrstnega vina. Organizatorji so poslušalce prijetno presenetili s kozarcem rujnega, s katerim so nato nazdravili ob zvokih pesmi Pijmo bratci vince, ter domačimi lahkimi flancati, ki jih je zanje spekla predsednica društva. Poslušalci so na ta hladen jesenski večer ob domačih dobrotah, sproščenem vzdušju, dobrem petju ter ob zabavnih komentarjih gostujočih pevcev zares neizmerno uživali, nekateri med njimi pa v družbi klape Sidro prepevali še dolgo po končanem koncertu.

Barbara Klanšek

Foto: Matjaž Sedušak