Obuti maček

posted in: Uncategorized | 0

Na tretji novembrski petek je bilo v tunjiški šoli zelo živahno. Zvečer se je namreč odvila prisrčna uprizoritev klasične pravljice Obuti maček. Najmlajši Tunjičani so se na predstavo pripravljali celo poletje in jesen in na koncu zablesteli vsak v svoji vlogi.

Skozi proces ustvarjanja predstave so se mladi igralci srečevali z različnimi tehnikami igranja; predvsem z improvizacijskim gledališčem, ki so ga dodobra spoznai in ga uporabili tudi na sami predstavi. Obenem pa so se dodobra spoznali tudi z zgodbo mačka v škornjih, saj so jo na začetku velko obnavljali, da jim je prišla v kri, čemur je sledilo tudi oblikovanje dramskega besedila, katerega avtorji so bili prav najmlajši.

Obilo vaj, ponavljanj besedila in neskončnih pogovorov o sceni, kostumih, rekvizitih je pripeljalo do končnega rezultata, ki je bil staršem in ostali žlahti ter drugim obiskovalcem na ogled postavljen šestnajstega novembra. Preprosta scenografija, kostumi in enostavni rekviziti so namenoma prednost dajali mladim igralcem, ki so obremenjeni samo z nekaj treme navzočim pokazali svoje videnje Obutega mačka.

Čeprav je uprizoritev sledila prvotni vsem poznani zgodbi, so jo ustvarjalci nekoliko posodobili in prilagodili sebi. Maček je tako nosil superge in ne škornjev, čarovnika je muc zmotil med umivanjem in ta je nadvse dobro poznal sodobno življenje. Igralci so se z vsem zelo dobro spopadli, v predstavo pa so vložili veliko svoje energije in dobre volje, predvsem pa prostega časa. Na koncu so poželi gromek in zaslužen aplavz.

Foto: Zala Stele