Od vrat do vrat s košem in nahrbtniki na rami že 25 let

posted in: Uncategorized | 0

Pisalo se je leto 1995. Bil je praznični december. Dišalo je po snegu in mrazu. Tunjičani so se že skrbno pripravljali na bližajoče se božično-novoletne praznike. V krušnih pečeh so gospodinje pekle dobrote. V hišah je dišalo po poticah, namazanih z domačimi orehi. Vsi so bili že praznično razpoloženi. Le malokdo pa je vedel, da bo to leto za vso vas nekaj posebnega, pomembnega in drugačnega. Vsaka hiša v vasi je za darilo dobila prvo številko domačega glasila – Tunški glas.

Vaški kronist Ivan Nograšek je bil zelo ponosen, ko je v rokah držal prvo številko. Uresničila se mu je velika želja, zamisel, pobuda, ki je obrodila lep in dober sad. Prav tako so bili veseli drugi člani uredniškega odbora. Ko so vaščani prejeli prvo številko, so nanjo odgovorili zelo pozitivno. Prvi številki je sledila druga, tretja, četrta … vsako leto pred božično-novoletnimi prazniki, do danes.

Tunjičani se že 25 let veselijo vsake nove številke svojega glasila. Pozorno jo preberejo in se ob tem spominjajo preteklih dogodkov. Letos je njihovo pričakovanje še večje, saj nas je trenutna zdravstvena situacija, povezana z epidemijo nalezljive bolezni covid-19, prikrajšala za medsebojna druženja, srečanja in prijetne pogovore. Ta negotovi čas nam je resnični pokazatelj tega, kako pomembno je, da ostanemo med seboj povezani. Naj letošnja številka s svojim prihodom v vsako hišo trdno poveže vse prebivalce Tunjic z besedo, fotografijo in dobrimi željami.

Vsakoletno darilo vaščanom je poleg glasila tudi novoletna voščilnica. Tudi letos ste jo dobili, vendar drugačno, prav posebno. Zanjo je zaslužen naš prijatelj Jože Ramuta. Storže je na uredništvo Tunškega glasu pripeljal kar iz Savudrije. Hvala, Jože, za odlično idejo in svojevrsten spominek! Naj vam bosta tako glasilo kot voščilnica izraz topline, sonca, sreče, lepih misli in neskončnih uresničenih prijetnih želja za leto 2021!

Milena Erbežnik Klanšek

 

V fotogaleriji so utrinki raznosa glasila preteklih let.