Raznosili smo 26. številko Tunškega glasu

posted in: Uncategorized | 0

Pred božično-novoletnimi prazniki je izšla že 26. številka našega glasila Tunški glas in uredništvo jo je posvetilo 25. obletnici njegovega izhajanja. Vsebinsko in oblikovno so jo zasnovali člani uredništva. Za njeno pestrost, privlačnost in kakovost so v sodelovanju z njimi, pa tudi sami, poskrbeli številni pisci prispevkov, fotografi ter poznavalci dogajanja v Tunjicah in povsod tam, kjer živijo in delujejo naši rojaki. Gradiva je bilo toliko, da smo z njim napolnili kar 84 strani. Na sam božič je to številko – Tunški glas izhaja enkrat letno – zastonj dobilo vsako gospodinjstvo v Krajevni skupnosti Tunjice. Iz varnostnih razlogov zaradi covida-19 sva jo po domovih raznašala sama z možem Justinom.

V naslednjih dneh sva obiskala in z novo številko Tunškega glasu razveselila tudi vse naše podpornike, sodelavce in prijatelje zunaj meja naše vasi. Ustavila sva se v sosednji, komendski župniji, kjer je v 18. stoletju deloval izjemni duhovnik, dobrotnik, napredni gospodar in velik čebelarski strokovnjak Peter Pavel Glavar. Tunjičani smo mu ob letošnjem praznovanju 300. obletnice njegovega rojstva še posebej hvaležni. V času, ko so bile Tunjice še podružnica komendske župnije, je na Bukovem griču zgradil našo prelepo romarsko cerkev sv. Ane, kjer je že pred tem stala gotska cerkvica. V Suhadolah naju je bil vesel naš sodelavec in prijatelj Jožef Pavlič, ki je na pol Tunjičan; v naši vasi ima številne sorodnike, ki se pišejo Stele, prav tako pa tudi njegova žena Marta, rojena Zarnik, zato Tunjice oba rada obiskujeta. Jožef Pavlič se je prav za »srebrno« številko našega glasila pogovarjal z njegovim pobudnikom Ivanom Nograškom in z menoj kot odgovorno urednico.

Povsod, kamor sva prišla in pozvonila, so se nama odprla vrata in bila sva deležna toplega sprejema, hvaležne besede in iskrenega veselja, da so spet dobili in da bodo spet lahko brali Tunški glas. Svoje glasilo! Tako kot vsi člani uredništva si tega želiva tudi ob koncu letošnjega leta.

In na koncu še povabilo: skupaj poskrbimo, da bo tudi naslednji Tunški glas kakovosten, vsebinsko bogat in zanimiv. Ustvarjajmo ga skupaj! Naj bo zares odsev, izraz in odraz Tunjic in Tunjičanov doma in po svetu! Naš Tunški glas.

Milena Erbežnik Klanšek