V spomin na pionirja slovenskega čebelarstva Petra Pavla Glavarja ob 300. obletnici njegovega rojstva

posted in: Uncategorized | 0

Prijateljstvo je pomembna vrednota v življenju vsakega posameznika, ki bistveno doprinese h kakovosti življenja in ustvarjanja. Tako je letos v izteku poletja tudi prijateljstvo izpred mnogo let med Kulturnim društvom Sveta Ana v Slovenskih goricah in Društvom Tun’ški glas poskrbelo za prav poseben koncert, ki je bil namenjen Petru Pavlu Glavarju.

V Cerkveno-prosvetnem pevskem zboru Kulturnega društva Sveta Ana smo pod vodstvom akademske cerkvene glasbenice Natalije Šijanec pripravili koncert v čast pionirju umnega čebelarstva pri nas. Del koncerta je bil namenjen tudi počastitvi 30. obletnice samostojnosti naše države, zato smo se v zboru odločili, da publiko pritegnemo s slovensko pesmijo. Špela Vuzem Ruhitel je s premišljeno napovedjo pesmi vodila zborovsko rdečo nit skozi celotno koncertno dogajanje.

Uvodne misli in vezno besedilo Milene Erbežnik Klanšek, ki je spregovorila o izjemni osebnosti Petra Pavla Glavarja in njegovi predanosti svojemu poslanstvu, ki je v veličini cerkve sv. Ane v Tunjicah postavil svoji nesojeni materi izjemen spomenik, okronan z žulji, delavnostjo, predanostjo in izjemno estetsko odliko, so koncertu dale posebno težo in notranjo globino, ki je bila navdihujoča. Takih koncertov ne pozabiš.

S svojo navzočnostjo sta se v prijateljskem vzdušju koncerta udeležila kamniški župan Matej Slapar in Martin Breznik, podžupan Občine Sveta Ana v Slovenskih goricah. Oba sta izrazila zadovoljstvo ob tovrstnih kulturnih srečanjih in z velikim veseljem tudi v prihodnje napovedala pogostejše sodelovanje.

Prijateljstvo v kulturi odtehta vsakršno odrekanje prostemu času, ki ga z veseljem porabimo za vaje in koncerte. Za pevce je za ves trud največja nagrada aplavz in navdušenje poslušalcev, hkrati pa notranje zadovoljstvo, da je s srčno pesmijo tako zelo preprosto razveseljevati ljudi.

Suzana Rejak Breznik, KD Sv. Ana

Fotografije: Barbara Klanšek

 

« 1 of 2 »