Nepozabno vzdušje, ki so ga pričarali tunjiški glasbeniki

posted in: Uncategorized | 0

Na sončno nedeljo, 22. maja 2022, se je na Jeršinovi domačiji, v gozdnem raju, odvijala glasbena prireditev z naslovom Z glasbo v poletje, ki jo je organiziralo Društvo Tun’ški glas. Na dogodku se je predstavilo štirinajst tunjiških glasbenikov in Mešani cerkveni pevski zbor Tunjice. Skozi glasbene točke se je s povezovalnimi besedami sprehajala Barbara Klanšek, ki je obiskovalce prireditve seznanila o nastopajočih. V uvodnih besedah je namenila nekaj lepih misli o glasbi: Glasba je prva in najstarejša univerzalna umetnost. Najdemo jo v vseh kulturah in vseh časovnih obdobjih. Glasba nas zvesto spremlja skozi naša življenja in življenjske prelomnice. Povezuje nas, nas približuje, boža in neguje. Glasba nas bogati … glasba naj živi! Danes slavimo glasbo, slavimo življenje, slavimo človeka. Danes bomo svečani, zanosni in ponosni. Želimo vam pokazati in predstaviti delo naših tunjiških glasbenikov in pevcev

Glasbeno popoldne se je začelo s pesmijo. Mešani cerkveni pevski zbor Tunjice pod vodstvom zborovodkinje Olge Stele je zapel dve pesmi V dolini tihi Lojzeta Slaka, ter Tri planike Borisa Kovačiča. Na kitaro jih je spremljal Dominik Stele. Za pevskim zborom sta se na saksofonu predstavili Glorija Petek in Iva Čimžar. Glorija je zaigrala dve pesmi, Oh Susanna Stephena Fosterja in The Bagpipers, simfonijo številka 104 Josepha Haydna, Iva pa Gypsy life Vittoria Montija. Nik Rajterič, ki se je pred nekaj meseci začel učiti igrati na harmoniko, je veselo potegnil meh na diatonični harmoniki ali po domače frajtonarci in zaigral tri slovenske ljudske pesmi Hiš’ca ob cest stoji, Moj očka ima konjička dva in Štirje fantje špilajo. Njegov sovrstnik Andraž Jeglič je na klavirsko harmoniko zaigral dve pesmi Ansambla bratov Avsenik, Spomin in Na Golici. Zala Bastič in Maša Levec se učita igrati klavir. Zala nam je na sintisajzer zaigrala skladbo New York, New York Franka Sinatre, skupaj z Mašo sta nam zapeli pesem Pričeval ljubezen bom kvarteta L.Y.F.E, pri čemer je Maša igrala na sintisajzer, Zala pa na ukulele. Nato se je Maša predstavila še s samostojno pesmijo Divji jezdec Roberta Schumanna.

Miha Čimžar je na frajtonarco ubrano in veselo zaigral Čreda v galopu Franca Delčnjaka in Ja, ja k’ je luštno Ansambla bratov Avsenik. Klara Podjed, samoukinja, se nam je na kitari predstavila z dvema pesmima, Deklica Kvatropircev, priredba Ansambla Ajda, ter ob spremljavi kitare zapela pesem Čukov z naslovom Poletna.

Na prireditvi so nastopali tudi bratje in sestre, ki prihajajo iz glasbenih družin, kjer se živi z glasbo in se ta prenaša iz generacije v generacijo; Lara in Pia Puntar, Tilen in Gaber Krumpestar ter Marija in Dominik Stele. Lara je zaigrala na saksofon in se predstavila s pesmijo Jutro Edvarda Griega, njena sestra Pia pa je na prečno flavto zaigrala vsem poznano slovensko ljudsko pesem Moj očka ima konjička dva. Tilen in Gaber sta v duetu zaigrala skladbo Santa Lucia nizozemskega skladatelja Jana de Haana. Gaber je nato ob spremljavi harmonike, na katero je igral Miha Čimžar, zaigral dve skladbi Lojzeta Slaka, in sicer V dolini tihi in Čebelar. Marija se nam je predstavila z dvema skladbama: Sonata št. 2, 1. stavek (Largo) Paola Benedetta Bellinzanija in Heart of a king Nicka Glennieja Smitha. Zaigrala ju je na flavto. Dominik je na kitaro zaigral dve skladbi, Feelings Morrisa Alberta in Don Perez Freire Augustina Barriosa.

Prireditev se je začela in zaključila s pesmijo. Mešani cerkveni pevski zbor Tunjice pod vodstvom Olge Stele je zapel pesem Slovenija, od kot lepote tvoje Ansambla bratov Avsenik. Z njimi so veselo prepevali tudi gostje, ki so se udeležili prireditve.

Vsi glasbeniki, ki so se predstavili, so pokazali veliko talenta, srčnosti in ustvarjalnosti. Tunjice premorejo veliko glasbenikov, saj se prireditve niso udeležili vsi, ker so imeli druge obveznosti. Lahko le rečem, da je naš kraj glasbeno bogat. Poslušalci so bili navdušeni nad tunjiškimi glasbeniki. Aplavz za vsakega, ki se je predstavil z glasbeno točko, je dal vedeti, da so nastopajoči s svojim nastopom razvedrili množico poslušalcev, jih očarali in jim skupaj popestrili nedeljsko popoldne. Predsednica društva Milena Erbežnik Klanšek je ob koncu prireditve vsem nastopajočim podelila zahvalo. Zahvalila se je tudi staršem glasbenikov, ki so pripravili dobrote za vse prisotne. Po prireditvi se je glasba nadaljevala. Na frajtonarico so igrali Gradišekov Jano ter Ivan in Marjan Frank. Tako se je druženje nadaljevalo do poznega večera.

Glasba daje dušo vesolju, domišljiji zalet, umu daje krila. Glasba daje življenje vsemu, povzroča vrsto užitka, brez katerega človek ne more živeti, zato je glasba najmočnejša oblika magije. Brez glasbe bi bilo človeško življenje prazno.

 

Besedilo in fotografije: Milena Erbežnik Klanšek

 

« 1 of 2 »