Knežji potok spregovori in zažari

posted in: Uncategorized | 0

Voda zdravi, očiščuje, spremlja naše življenjske prehode. Navdihuje, iniciira, zdravi telo in dviguje duha. Je ogledalo našega življenja, v njem se lahko prepoznamo in se začnemo spreminjati v smer podobe, ki jo želimo videti.

O pomenu vode te svete tekočine so vedele stare civilizacije, ki so vodo častile preko različnih obredov. O njej so vedeli tudi naši Staroverci, ki so ob Soči izvajali obrede in izvire voda častili kot svetišča. O pomenu vode obstajajo zgodbe. Najbolj zanimive so gotovo tiste osebne.

Kresnik je izvirna slovenska posebnost, saj ga poznamo le na našem etničnem ozemlju. V sebi združuje moški in ženski princip, ognjeno in vodno energijo. Kresnik obstaja v vidnem, fizičnem pa tudi v nevidnem, energijskem svetu. V fizičnem svetu so njegove podobe sonce, svetloba, iskra, strela, ogenj, kres. Še pomembnejša pa je nevidna podoba, njegova magična moč, notranji ogenj.

O vodi, Kresniku in ognjenem kolesu bosta spregovorila Špela Kaplja, avtorica knjige Kako se ljubi reka in pripovedovalka zgodb ter Simon Prosen, povestničar, raziskovalec preteklosti, avtor knjige Povest o koreninah Slovencev.

Za glasbeno podlago bosta poskrbela Jože Prezelj na indijanski flavti in Sebastjan Lombar na kabrci.

Dogodek se bo zaključil s prižigom ognjenega kolesa, ki je starodavni običaj ob kresovanju. Ognjeno kolo se bo združilo z vodo v Knežjem potoku.

Dogodek bo v petek, 11. avgusta 2023, ob 18. uri na domačiji Gradišek, Tunjice 29. Srečanje bo v naravi. S seboj lahko prinesete odeje, stolčke za sedet.

Vabilo Knežji potok spregovori in zažari_page-0001