Odprtje razstave Iz skrinje spominov – Tunjice skozi objektiv

posted in: Uncategorized | 0

V sredo, 10. junija, je v preddverju Občine Kamnik potekala otvoritev razstave Iz skrinje spominov – Tunjice skozi objektiv. Razstavo starih fotografij, ki je bila za kratek čas na ogled tudi v Tunjicah na lanskoletnem praznovanju obletnice izida 20. številke glasila Tunški glas, so pripravili člani Društva Tun’ški glas.

Razstavo je z govorom odprl župan Marjan Šarec, pred odprtjem pa je zbrane obiskovalce nagovorila predsednica društva Milena Erbežnik Klanšek. V govoru je poudarila, da pričujoča razstava govori o življenju krajanov KS Tunjice, ki se družijo ob različnih priložnostih. Fotografije so tako razdeljene v štiri sklope in pripovedujejo o šegah in navadah, delu na vasi, prostem času in športu, vsem pa je skupno medsebojno povezovanje in sodelovanje krajanov. Žal se v današnjem svetu tehnološkega napredka in množične komunikacije prav medsebojno sodelovanje, pomoč in druženje pogosto izgubljajo, zato je predsednica društva poudarila: »Ti spomini tako niso pomembni le za domačine, temveč za vse, ki cenijo našo kulturno dediščino, našo skupnost in družino.«

Govoru predsednice društva je sledil govor župana Marjana Šarca, ki je poudaril, da je razstava bogat arhiv in prikazuje dogodke, ki so prevevali Tunjice v preteklosti. Ob tem je dodal, da so Tunjice »bogate tako po svoji pokrajini kot tudi po ljudeh. Tunjice so kraj, ki živi in diha skupaj. Ta razstava je bogat dokument časa, povabite ljudi, da si jo ogledajo, kajti vredno je truda ustvarjalcev. Vsako leto je Tunški glas bogat zbornik. Če imamo na Kamniškem Kamniški zbornik, je Tunški glas zagotovo zbornik Tunjic. Vesel in ponosen sem, da je v naši občini tak kraj, kjer krajanke in krajani lepo delujejo skupaj in znajo ob različnih prireditvah ali pa ob čem drugem stopiti skupaj ter ceniti svojo dediščino.«

Razstava, ki bo na ogled do konca avgusta, tako ponuja bogato etnološko gradivo, ki priča o načinu življenja, gradnji kmečkih domačij, uporabi kmečkega orodja, oblačilni kulturi, ohranjanju šeg in navad, razvoju in uporabi prevoznih sredstev, načinu preživljanja prostega časa in mnogih drugih dogodkih. Poleg fotografij so v preddverju občinske stavbe razstavljene tudi vse izdane številke glasila Tunški glas in knjiga Tunjice avtorja Toneta Palčiča, ki je bila uvertura v dvajsetletno ohranjanje krajevne zgodovine skozi pisano besedo.

Kratek kulturni program je povezoval Anže Slana, s pesmijo so ga obogatili pevci Tunjiškega okteta, za okusno pogostitev pa sta poskrbeli Marinka Štupar in Tanja Zabavnik. Društvo Tun’ški glas se vsem iskreno zahvaljuje, zahvalo pa izreka tudi Romanu Hribarju, ki je pomagal pri postavitvi razstave, vsem, ki so zanjo prispevali fotografije, in Miri Rifl, ki je za razstavo posodila okvirje za fotografije.

Besedilo in foto: Barbara Klanšek