Slovenska preteklost v ljudski pripovedi z Dušico Kunaver

posted in: Uncategorized | 0

V soboto, 18. junija 2016, je Društvo Tun’ški glas v Mhlavovih vazah gostilo znano ljubiteljsko zbirateljico ljudskega izročila in etnološkega gradiva Dušico Kunaver. Dušica je mnogim poznana predvsem zaradi predavanj in objav gradiva, ki ga zbira v slovenskem prostoru, malo manj pa kot upokojena profesorica angleškega in ruskega jezika ter hčerka Maistrovega borca. Njen oče je namreč sodeloval v petih različnih vojnah, med drugim se je na štajerskem boril v enoti Rudolfa Maistra. Njegovo knjigo, ki o vojni pripoveduje z drugačnega zornega kota, je Dušica na kratko predstavila na svojem skoraj dve uri trajajočem predavanju z naslovom Slovenska preteklost v ljudski pripovedi, v katerem se je dotaknila mnogih tem in dokazala, da je njeno poznavanje ljudskega izročila resnično bogato.

Zgodba, s katero je pričela, je govorila o kruhu. Malokdo jo pozna, ima pa zelo lepo sporočilo, močno povezano z naravo, ki nam je omogočila preživetje – dala nam je kruh. Ljudsko izročilo, ki se prenaša iz roda v rod, namreč ni vedno povezano le s krščanstvom, temveč nosi tudi sporočila verovanj naših prednikov, ki so verovali predvsem v bogove narave. Te zgodbe tako odstirajo preteklo življenje ljudi, njihove zgodbe, verovanja, prepričanja, složnost z naravo in izkušnje, ki so jih pridobili tekom življenja. Prav to je čar teh zgodb, ki ne nazadnje pišejo zgodovino na svojevrsten način, obogaten s čustvi, vsebino in predvsem nam pozabljeno resnico takratnega prebivalstva.

Tekom predavanja se je Dušica dotaknila različnih tem, začenši z nastankom naše prekrasne slovenske pokrajine, posameznih mest, države. Z drugega zornega kota kot uči zgodovina, je predstavila pogled ljudi na pretekle vojne in na junake, ki so prebivalce reševali ter jim vlivali upanje v boljši jutri. Skozi pripoved se je dotaknila dejanj Martina Krpana, Črtomira in drugih ljudskih junakov ter predstavila moč vere in narave, ki je v svoj objem skrila Kralja Matjaža, kjer spi in ljudem vliva upanje, da življenje še ni tako težko, ker ko bo, se bo zbudil in vrnil, da jih reši. Predstavila nam je tudi zgodbe o Kamniški Veroniki, Kamniški Bistrici in Jermanovih vratih, ki se danes imenujejo Kamniško sedlo.

Mnogo zgodb, bajk, povedk, pripovedk in pesmi je bilo predstavljenih, nekatere pesmi so bile tudi družno zapete, zato je vse presenetilo, kako hitro je minil čas skupnega druženja. Za vprašanja je žal zmanjkalo časa, saj se je Dušici mudilo na naslednje predavanje, na kratko je uspela le še predstaviti novo povedko o Zmaju in Vrtomiru v dolini Kamniške Bistrice, ki se dogaja v Kamniku in bo v kratkem tudi izdana. Zaključila je z mislijo, da je uživala v skupnem popoldnevu in da se z veseljem vrne ter predstavi še preostalo ljudsko izročilo, ki ga je želela predati.

V imenu vseh prisotnih se ji je predsednica društva Milena Erbežnik Klanšek zahvalila za predavanje in ji v duhu zgodbe, s katero je Dušica začela, podarila simbolično darilo – kruh, ki ga je v krušni peči spekla Golobova Joži. Slednje je v zahvalo za svoje dolgoletno delo v Tunjicah kot patronažna sestra prejela tudi Jana Prezelj, ki odhaja v zaslužen pokoj. Na koncu se je predsednica zahvalila tudi lastnikoma Mhlavovih vaz, ki sta prijazno odstopila prostor za organizacijo dogodka in tudi njima v zahvalo poklonila domač kruh.

Druženje poslušalcev, ki so zavzeto in z nasmeškom poslušali Dušico in se spominjali že davno pozabljenih zgodb, ki so jih slišali v otroštvu, se je v prijetnem okolju sproščeno nadaljevalo vse do večera.

Besedilo in foto: Barbara Klanšek

 

« 1 of 2 »