Nagrajenci nagradne križanke Tunškega glasu letos obiskali Šempeter

posted in: Uncategorized | 0

V nedeljo, 26. junija 2016, je uredniški odbor glasila Tunški glas že peto leto zapored nagrajence nagradne križanke odpeljal na popoldanski izlet. Po obisku Arboretuma Volčji Potok, Ljubljanskega gradu, živalskega vrta in Bleda smo se tokrat ustavili v Šempetru. Letošnje leto je bila križanka za marsikoga izredno težka, saj je preverjala, kako dobro poznamo domači kraj in hišna imena. Najbolj vztrajne, ki so na naš naslov poslali pravilno rešitev, smo zato za nagrado odpeljali na izlet. Vsako leto namreč prav vse, ki na naslov uredništva pošljejo pravilno rešitev nagradne križanke, povabimo na popoldansko nedeljsko druženje, zato ste drugo leto vabljeni, da se opogumite in nam pošljete pravilno rešitev križanke letošnjega glasila, ki bo izšlo konec decembra.

Kot vsako leto, je bil tudi letošnji izlet nekaj posebnega. Odločili smo se, da si pod vodstvom vodičev Turističnega Društva Šempeter ogledamo jamo Pekel in nato še Rimsko nekropolo v Šempetru. Jama Pekel s svojimi naravnimi pojavi zagotovo navduši vsakega obiskovalca, odlično vodenje gospe Barbare, ki je kraške pojave predstavila skozi oči mlajših obiskovalcev, ki običajno obiskujejo jamo, pa je obisk naredilo izjemo zabaven. V stalaktitih, stalagmitih, zavesah in drugih vrstah kapnikov smo iskali netopirje, želve, žabe, medvede, hobotnice in druge živali ter zelenjavo, našli pa smo tudi dva turistično zelo prepoznavna objekta – Blejski grad in skakalnico velikanko v Planici. Po končanem ogledu jame smo se zapeljali v bližnji Šempeter in si pod vodstvom gospe Rime ogledali Rimsko nekropolo, ki spada med najpomembnejše in najlepše ohranjene spomenike rimske dobe v Sloveniji in Srednji Evropi. Antične grobnice z reliefi nam je spretno predstavila skozi rimsko zgodovino, njihovo verovanje in način življenja.

Sončen dan, ki ga ni skazilo niti deževje na poti proti jami Pekel, smo nato izkoristili še za sproščen klepet ob kavici v parku graščine Šenek v Polzeli, od koder smo imeli prekrasen pogled na okolico.

Besedilo in foto: Barbara Klanšek

 

« 1 of 2 »