Pripovedovale so se pravljice

posted in: Uncategorized | 0

Tunjiško pravljično raziskovanje 2018_039

V nedeljo, 24. junija, je Društvo Tun’ški glas skupaj s Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik že drugo leto zapored v okviru Pohodniškega festivala v Kamniško-Savinjskih Alpah organiziral Tunjiško pravljično raziskovanje. Tokratni dogodek se je odvil v Ogrinovi dolini, kjer so se pravljice pripovedovale pod Košiševo plahuto, pred tem pa so si pohodniki v skoraj dve uri trajajočem pohodu po Tunjicah pod vodstvom domačinov ogledali krajevne znamenitosti.

Tudi letošnje leto je vreme poskrbelo, da se pohodniki na pohod niso podali brez dežnikov, a dobra volja in predvsem želja po odkrivanju lepot narave ter svojevrstnih kulturnih in znanstvenih bogastev je poskrbela za dobro vzdušje med udeleženci, ki so se zbrali na parkirišču pred gostilno in picerijo za Tunco. Pohod sta vodila domačina Ivan Nograšek, ki je zbranim odstiral bogato vaško zgodovino, ter Tone Podjed, ki je pohodnike vodil po manj znanih poteh krajevne skupnosti Tunjice. Tokrat so se podali v Košiše, kjer so si med potjo ogledali danes že zasute vhode v rove tunjiškega rudnika premoga, se sprehodili mimo Verovškove kapelice ter dobro ohranjene stare Verovškove domačije, pot pa nadaljevali po gozdni poti do Observatorija Rezman, kjer jih je nagovoril njegov oskrbnik Valentin Zabavnik. Vsi govorci so poskrbeli, da je popoldne kljub sproščenemu pohodu minilo tudi v zanimivem sprehodu skozi delček bogate tunjiške zgodovine, najmlajše pa je z zabavno pripovedjo o veverici, ki se je poročila, med potjo nasmejal Anže Slana.

Pripovedovalski dogodek se je nato nadaljeval pod Košiševo plahuto, kjer sta dogodek v organizaciji Knjižnice Franceta Balantiča Kamnik z nagovorom zbranim napovedali predsednica Društva Tun’ški glas Milena Erbežnik Klanšek ter direktorica knjižnice Breda Podbrežnik Vukmir. Pravljice so poleg direktorice knjižnice pripovedovali še Ivanka Učakar, Mija Murovec z Jezerskega, ki je med pripovedjo predla na kolovrat, ter duo Vroča župa, ki je ob zvokih harmonike poskrbel za dramatično glasbeno podlago.

Besedilo in foto: Barbara Klanšek

 

« 1 of 3 »