V Tunjicah so se zopet igrali – letošnje igre brez meja presegle vsa pričakovanja

posted in: Uncategorized | 0

TIBM 2018_0005

V Tunjicah so v soboto, 15. septembra, potekale že četrte Tunjiške igre brez meja. Organizator dogodka, Društvo Tun’ški glas, je tudi letos poskrbel za smeha polne izzive, s katerimi so se morali spopasti tekmovalci. A če so pretekle igre mnogo bolj slonele na zabavnem, a zagrizenem in neizprosnem boju med prijavljenimi ekipami, je tokraten namen združevanja in ne razdruževanja zagotovo upravičil vsa pričakovanja. Predsednica društva Milena Erbežnik Klanšek je že v uvodnem nagovoru poudarila, da bo sobotno popoldne dan veselja, druženja in povezovanja, zato so bile tudi naloge same prilagojene skupnemu cilju vseh udeleženih ekip – zabavati se v sproščenem in prijetnem prijateljskem vzdušju.

Igre, ki bi se morale po prvotnem načrtu odviti štirinajst dni prej, a so bile zaradi slabe vremenske napovedi prestavljene, tudi na to sobotno jutro sprva niso kazale, da se bodo izvedle v celoti. Organizatorji so zaskrbljeno pogledovali v jutranje meglice, ki so ovijale prizorišče, a so kljub temu z upanjem v sončno popoldne pripravili tekmovalne poligone tudi za igre z vodno tematiko. Sonce se je tekom popoldneva vendarle prikazalo in ustvarilo zares prijetno toplo in sončno kuliso za vse, tako tekmovalce, kot tudi zveste gledalce, ki so jih prišli spodbujat.

TIBM 2018_0164
Žabci so poskrbeli za pravo navijaško vzdušje.

Letos se je v dvanajstih igrah, ki si vsebinsko ne bi mogle biti bolj različne, pomerilo šest ekip iz Krajevne skupnosti Tunjice ter okoliških krajev. Pretekla leta so organizatorji z vsebinsko tematiko, ki je kot rdeča nit povezovala igre, udeležence iger seznanjali s krajevno zgodovino, letos pa so namesto iskanja vzporednic z lokalno preteklostjo in sedanjostjo raje spodbujali krepitev medsebojnih odnosov in složnega sodelovanja, ki bodo pomembni predvsem za prihodnost. Ekipe Žabci, Packi, Telebajski, Bršljanke, Zlatorogi in Zad’n rob so se zato namesto tradicionalnega merjenja moči, spretnosti in hitrosti v skupinskem ekipnem tekmovanju, ki je na podlagi točkovanja določil končen vrstni red, letos prvič pomerili v sklopu nalog, ki sta jih naključno krojila tudi kanček sreče in usoda. Organizatorji dogodka so namreč igre priredili po znani igri Človek ne jezi se, le da so bila tekmovalna polja tokrat večja, prav tako figure, ki so jih kapetani ekip premikali po poljih. Končni razplet pa je krojil met kocke, ter seveda uspešno opravljene naloge v posameznem sklopu, ki so jih morali tekmovalci izžrebati glede na pozicijo svoje tekmovalne figure. Ekipe so naloge poskušale uspešno opraviti v treh različnih sklopih: individualnem, pri katerem so sodelovale posamično, sodelovalnem, pri katerem sta sodelovali dve naključno sestavljeni ekipi, ter tekmovalnem, v katerem se je med seboj za posamezno zmago pomerilo več ekip hkrati.

TIBM 2018_0144
Kaskaderskih točk ni manjkalo.

Prav sklop sodelovalnih iger pa je bil tisti, ki je na letošnjih igrah navdušil. Za obojestransko napredovanje po tekmovalnem polju sta morali skupaj sodelovati dve ekipi in prav veselje po uspešno zaključeni nalogi je odtehtalo ves trud organizatorjev. To je bilo namreč tisto, kar so si želeli in zaradi česar so bile igre sploh prirejene – zabavati se v sproščenem vzdušju ne glede na končni rezultat. A tudi tokratne igre so kljub poudarku na sodelovanju morale dobiti svojega zmagovalca. To so bili Telebajski s svojim kapetanom, podžupanom Občine Kamnik Matejem Slaparjem, poleg pokala za prvo mesto pa jim je član lanskoletnih zmagovalcev Smrkcev predal tudi prehodni pokal. Drugouvrščeni so bili Packi, na tretjem mestu pa so žensko čast branile Bršljanke. A končni vrstni red ni skazil veselja ostalih tekmovalcev, ki letos žal niso stali na zmagovalnem odru. Prav vse ekipe pa so, ne glede na končni rezultat, dobile medalje, ki sta jih tekmovalcem okoli vratu obesila predsednica društva Milena Erbežnik Klanšek, ter njihov izdelovalec Justin Klanšek. Po slovesni podelitvi se je zabava vse do poznega večera nadaljevala z Ansamblom Šus.

TIBM 2018_0091
Namen letošnjih iger je bilo sodelovanje.

Zahvale organizatorjev po zaključku iger gredo vsem, ki so na kakršen koli način pomagali pri njihovi izvedbi. Za pravilen potek iger so skrbeli sodniki Anže Slana, Justin Klanšek, Marko Balantič, Mateja Kragelj in Matjaž Klanšek, slovesno so pri dvigu zastave ob zvokih himne sodelovale Ana in Eva Vrhovnik ter Glorija in Lora Petek, program pa sta tokrat povezovali Barbara Klanšek in Milena Erbežnik Klanšek. Posebna zahvala gre Justinu Klanšku, ki je poleg že omenjenih medalj izdelal tudi večino rekvizitov, ter ne nazadnje vsem, ki so skrbeli za postrežbo hrane in pijače ali kako drugače pripomogli k temu, da je dogodek potekal nemoteno. Preživeto je bilo zares prijetno popoldne, zato vsi, ki so se iger udeležili, že pogledujejo k igram prihodnje leto. Organizatorji pa obljubljajo, da bodo tudi te posebne …

Barbara Klanšek

Foto: Matjaž Sedušak in Matej Stele

« 1 of 6 »