Tunjiška literarna transverzala – Steletova pot

posted in: Uncategorized | 0

V soboto, 22. junija, je Društvo Tun’ški glas skupaj s Knjižnico Franceta Balantiča Kamnik organiziralo krajši pohod po Tunjicah, ki je bil tokrat v okviru Pohodniškega festivala prvič organiziran z namenom, da se obudi spomin na rojaka dr. Franceta Steleta in njegovo delo. Pohod, ki se je pričel pri Gostilni za Tunco, sta s pozdravnima nagovoroma pričela predsednica društva Milena Erbežnik Klanšek in podžupan Občine Kamnik dr. Jernej Markelj, nato pa so se pohodniki podali na krajši pohod po Tunjicah, ki so ga morali zaradi dežja malo prilagoditi. A kljub temu so bili pohodniki nagrajeni z bogatim programom, ki so ga zanje pripravili organizatorji.

Na Birtovi domačiji, na kateri se je rodil France Stele, je njegovo življenje in delo predstavila Barbara Klanšek, svoje spomine na strica pa je zbranim strnil tudi Steletov nečak, Birtov ata. Pohod se je nato zaključil pri cerkvi sv. Ane v Tunjicah, pri kateri je sprva kratko zgodovino Tunjic predstavil Ivan Nograšek, nato pa so si pohodniki cerkev ogledali pod strokovnim vodstvom Anžeta Slane. Pred pripovedjo pravljic, ki sta jih po Steletovih zapisih pripovedovali Ivanka Učakar in Sabina Zore, so pohodniki prisluhnili še ubranemu petju Fantov s treh vasi.

Po ogledu cerkve so bili pohodniki deležni pogostitve, med katero so zbrane nagovorili tudi predsednik sadjarsko – vrtnarskega društva Valentin Zabavnik, ki je predstavil zgodovino sadjarstva v Tunjicah, Drago Vrhovnik, ki je predstavil zelo uspešno delovanje Naravnega zdravilnega gaja Tunjice in predsednik Društva skupne pomoči Tunjice Justin Klanšek, ki je predstavil najstarejše delujoče društvo v vasi.

Besedilo in foto: Barbara Klanšek

 

« 1 of 2 »